Houtprijzen 2022 – 2023, dalen of stijgen, wat is de verwachting?
Nu in het 4e kwartaal van 2022 zien wij nu nog wel een “lichte” daling in de houtprijzen maar de actuele prijzen van houten producten stabiliseren. De beschikbaarheid van hout lijkt voldoende. De prijzen van houten producten, zoals pallets en kisten, zijn zich aan het stabiliseren. Eventuele prijsstijgingen zijn begin 2023 heel goed mogelijk.
Beschikbaarheid hout is verbeterd
De beschikbaarheid van hout is verbeterd in Nederland. Voor de opgedroogde houtstromen uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne, waarvan bijvoorbeeld alleen Duitsland al voor 25% afhankelijk was, zijn goede alternatieven gevonden in andere regio’s van Noord Europa, zoals bijvoorbeeld Scandinavië en de Baltische Staten
Zagerijen hebben de afgelopen periode hun productie weer weten op te bouwen, nadat het COVID-19 virus hier een negatieve invloed op had in voorgaande jaren. Deze achterstand lijkt weggewerkt.
Houtprijzen in 2022, Oorlog tussen Oekraïne en Rusland, eerdere exportsancties en transport
De stijging van de houtprijzen is begin 2022 doorgezet. In 2021 steeg de houtprijs harder dan ooit tevoren, eind 2021 stagneerde de prijs enigszins. Maar in 2022 stegen de toch al hoge houtprijzen verder, veroorzaak door sancties van de Russische overheid op de export van rondhout (stammen) per 1 januari. Daarna brak de oorlog uit tussen Rusland en de Oekraïne die weer extra spanning en onzekerheid gaf op de houtmarkt met verdere prijsstijgingen als gevolg.
Per 01 januari 2022 heeft Rusland exportbeperkingen op rondhout ingevoerd
Veel hout dat in Europa werd gebruikt kwam oorspronkelijk uit Rusland. Per 1 januari 2022 heeft Rusland exportbeperkingen op rondhout ingevoerd waardoor de Europese import van Russisch rondhout en daarmee de beschikbaarheid verder beperkt werd. Tevens verhoogde Rusland de exportbelasting extreem, tot wel 80%. Ook werden 29 van de 30 grensovergangen gesloten voor de export van hout. Deze ontwikkelingen hebben een enorme impact gehad op de houtprijzen in Europa en Nederland.
Oorlog tussen Oekraïne en Rusland: leveringen Oekraïne komen weer langzaam op gang
De oorlog die is uitgebroken tussen Oekraïne en Rusland heeft ook een ernstige invloed op de houtprijzen. Een groot pakket aan sancties dat door de EU, de Verenigde Staten, Canada en andere landen is opgelegd aan Rusland en Belarus heeft het handelsverkeer en daarmee de houtimport uit deze landen tot stilstand gebracht. Al het hout afkomstig uit Rusland en Belarus is “conflicthout” en mag daarom niet worden gebruikte in PEFC-gecertificeerde producten. Ook de FSC verbiedt alle handel in FSC gecertificeerde houten producten uit Rusland en Belarus vanwege de connectie met de gewapende inval in Oekraïne. Houten producten zonder bovengenoemde certificeringen mogen niet gebruikt en verkocht worden in gecertificeerde producten zoals wij die bij Naus Agriboxes maken
De oorlogssituatie zorgde er tevens voor dat ook uit Oekraïne geen hout meer geïmporteerd kan worden. De EPV (Nederlandse Emballage en Palletindustrievereniging) en de VVNH (Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen) bevestigen dit. Na een aantal maanden is de houtinvoer vanuit de Oekraïne wel weer deels mogelijk.
Druk op transport
Ook de transportprijzen blijven doorstijgen, wat ook weer een invloed heeft op de houtprijzen. Een gebrek aan beschikbare chauffeurs en vrachtwagens was er al. Maar de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgt voor een nog groter tekort. Rusland importeerde tot voor kort veel goederen. Russische chauffeurs namen onderweg naar Nederland een vracht hout mee, om leegrijden te voorkomen. Dit gebeurt niet meer. Veel Oost-Europese chauffeurs komen uit Oekraïne of Belarus. Deze chauffeurs zijn niet meer inzetbaar omdat ze worden opgeroepen voor hun nationale leger.
Verwachting houtprijs 2022-2023
Nu in het 4e kwartaal van 2022 zien wij nu nog wel een “lichte” daling in de houtprijzen maar de actuele prijzen van houten producten stabiliseren. De beschikbaarheid is voldoende. De komende periode moet duidelijk worden of dit veroorzaak wordt door een grotere beschikbaarheid of door een afname in de vraag. Het economisch klimaat heeft hier ook invloed op. Vanuit de zagerijen ontstaan geluiden voor een beperking in de capaciteit om daardoor weer een dekkende marktprijs voor de houten producten te krijgen.
Naus Agriboxes houdt u in ieder geval op de hoogte van de ontwikkelingen van de houtprijs.